Hyppää sisältöön

Huolla aivoja ja maalaa mielenmaisemasi

Aivoterveys korostuu Wellamo-opiston lukuvuoden teemassa ja hyvinvointia edistävässä kurssitarjonnassa. Uuden opettelu virkistää mieltä ja voi suojata aivoja muistisairauksilta. Aivot tarvitsevat myös toisten ihmisten seuraa ja toisaalta aivojen hyvinvoinnista huolehtiminen on mahdollista kaikenikäisille.

Julkaisemme aivoterveyteen liittyvää materiaalia verkkosivuillamme koko lukuvuoden ajan.

Kuukauden vinkki – Kun uni ei tule – viisi konstia unettomuuden omahoitoon

1. Pidä huolihetki

Huolet ja ratkaisemattomat asiat on hyvä kirjata ennen vuoteeseen menoa paperille. Mieti samalla, mitä voisit näille asioille tehdä – ja kirjaa ratkaisuehdotukset ylös. On mahdollista, että jokailtainen huolihetki ennen nukkumaan menoa rauhoittaa mieltäsi, ja saat unen päästä paremmin kiinni.

2. Ajattele itsesi ulkopuolelta

Siirry unta pelkäävästä itsestäsi ikään kuin ulkopuolisen tarkkailijan rooliin. Tarkkailija sanoo sinulle, että unta haittaavat katastrofiajatukset ovat pelkkiä oletuksia ja luuloja, eivät vankkoja tosiasioita: ”Vaikka nyt tuntuukin kurjalta, et voi tietää, miltä sinusta huomenna tuntuu – voit pärjätä ihan hyvin”.

3. Kokeile eri rentoutumiskeinoja

Rentoutumiskonsteja on lukuisia, ja jos yksi ei toimi, kannattaa kokeilla toista. Testaa vaikkapa harjoitusta, jossa jännität ensin jotakin lihasryhmää, kuten pohkeitasi, ja sen jälkeen rentoutat ne. Käy lihakset läpi kehonosa kerrallaan.

Kannattaa myös kokeilla viljanjyviä sisältävää lämpötyynyä, jota käytät minuutin verran mikrossa ja jonka sijoitat vuoteessa hartioillesi tai vatsasi päälle. Lämpö ja viljantuoksu auttavat rentoutumaan ja nukahtamaan. Lämpötyynyjä saa ainakin isoimmista marketeista ja luontaistuotekaupoista.

Yksi tapa rentoutua on kuunnella luonnonääniä, kuten veden liplatusta tai metsän huminaa, yöpuulle mentäessä. Ääniin yhdistyy kuin huomaamatta mielikuvat rauhoittavasta maisemasta – ja unensaanti voi näin helpottua. Luonnonääni-levyjä voi tilata mm. netistä: googlaa ”luonnonäänet CD”.

4. Valvo suunnitelmallisesti

Tässä konstissa kyse on siitä, että valvot harkitusti 30 minuuttia kerrallaan. Ensimmäiset 5 minuuttia lasket aikaa taaksepäin: minuutti mennyt, pitää vielä valvoa 4 minuuttia, sitten 3, 2 ja 1. Seuraavien viiden minuutin ajaksi otat makuuhuoneesta katseesi kohteeksi suorakaiteen, kuten ikkunan tai taulun ja alat hengittelemään sen kanssa: pitkällä sivulla hengität sisään, lyhyellä sivulla pidät tauon, toisella pitkällä hengität ulos ja taas lyhyellä sivulla pidät tauon. Näitä kahta harjoitusta vuorottelemalla valvot puoli tuntia – ja on mahdollista, että uni harjoituksen loputtua tulee paremmin.

5. Ota unilelu kainaloon

Muistatko lapsuutesi rakkaimman unilelun, jota ilman et suostunut menemään nukkumaan? Se antoi sinulle turvaa ja rauhoitti mielesi. Hanki itsellesi mieleisesi pehmolelu, jonka ympärille kiedot kätesi tai jota hellit ja halit vuoteeseen mentyäsi. Unilelun avulla annat itsellesi sitä myötätuntoa, jota uneton minäsi juuri sillä hetkellä kaipaa.

Lue lisää aivoliiton sivuilta.

Helmikuun taukoliikuntahetki

Kaikki taukoliikunta tuokiot löydät täältä.

Kurssivinkkejä

Lähde rohkeasti mukaan Wellamo-opiston kursseille!

 

Syksyllä alkaneita, kevääksi mukaan kevään hinnalla.
Ilmoittaudu toimistoon 03 814 4799

Tutustu kaikkiin kursseihin verkkokaupassa.

Ihmisiä keskustelemassa aulassa

Hyvinvointia aivoille

Aivot ohjaavat ihmisen koko kehon toimintaa. Ne vastaavat käyttäytymisestä, tunteista, tiedonkäsittelystä sekä tämän kaiken säätelystä. Aivojen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota tekemällä pieniä ja hyviä arjen valintoja. Aivojen hyvinvoinnin vahvistaminen on mahdollista kaikenikäisille.

Lähde Aivoliitto

Aivoliiton uniteemavuosi 2024

Tutustu unikampanjaan